فهرست مطالب

مدیریت نوآوری - سال پنجم شماره 3 (پیاپی 17، پاییز 1395)

مجله مدیریت نوآوری
سال پنجم شماره 3 (پیاپی 17، پاییز 1395)

  • تاریخ انتشار: 1395/09/18
  • تعداد عناوین: 6
|
  • مقاله پژوهشی
  • مصطفی صفدری رنجبر*، حسین رحمان سرشت، منوچهر منطقی، سید سروش قاضی نوری صفحات 1-26
    اقتصادهای نوظهور و کشورهای در حال توسعه، طی دهه های اخیر تلاش های زیادی در زمینه همپایی فناورانه، به منظور دستیابی به دانش و قابلیت های مورد نیاز برای ساخت و توسعه محصولات و سامانه های پیچیده به نمایش گذاشته اند. طی سال های گذشته در ایران، برای دستیابی به دانش، مهارت ها و فناوری های ساخت توربین های گازی تلاش های زیادی صورت گرفته و نتایج مطلوب و قابل ملاحظه ای نیز به دست آمده است. این مقاله با استفاده از رویکرد کیفی و راهبرد پژوهشی مطالعه موردی، به مطالعه تجربه شرکت توربوکمپرسور نفت (OTC) در دستیابی به دانش و قابلیت های فناورانه و مدیریتی ساخت توربین های گازی صنعتی در قالب طرح توربین گازی IGT25 می پردازد و پیشران ها و عوامل موثر بر این تجربه موفقیت آمیز را شناسایی می کند. یافته های این پژوهش نشان می دهد که سیاست ها، حمایت ها و اقدامات دولت، شبکه سازی، تعامل و همکاری بین کنش گران و ذی نفعان اصلی، روش های کسب قابلیت های فناورانه، وجود بازار و تقاضای داخلی چشم گیر قابلیت های سازمانی و مدیریتی ، بافتار و عوامل محیطی نقش کلیدی در همپایی شرکت توربوکمپرسور نفت و دستیابی این شرکت به دانش و فناوری های ساخت توربین های گازی ایفا می کنند.
    کلیدواژگان: قابلیت های فناورانه، محصولات و سامانه های پیچیده، بنگاه های متاخر، شرکت توربوکمپرسور نفت، پیشران ها، توربین گازی IGT25
  • سید محمدحسین شجاعی*، سید رضا سلامی، سید حبیب الله طباطباییان، جهانیار بامداد صوفی صفحات 27-58
    رشد حوزه دانشی سیاست گذاری و مدیریت فناوری در کشور در بیش از یک دهه، با مسائل و چالش هایی همراه بوده است. وجود شواهدی از ناهمگنی و پراکندگی درون و میان برخی مولفه های این حوزه دانشی و نبود چشم انداز و مسیری مشخص برای توسعه آن، از مهم ترین این چالش ها هستند. این مطالعه با اتخاذ رویکرد تحلیل مشارکتی تفسیری سیاست به دنبال شناسایی و ساختاربندی مسائل و گزینه های سیاستی توسعه حوزه دانشی سیاست گذاری و مدیریت فناوری در ایران از دیدگاه ذی نفعان و اعضای اجتماع این حوزه دانشی از طریق تحلیل محتوا و نگاشت مباحثات آنان است. این مطالعه مجموعه ای از سناریوهای سیاستی (شامل مسائل و گزینه ها) را پیش روی سیاست گذاران و اعضای اجتماع این حوزه دانشی قرار می دهد. نتایج پژوهش، نشان دهنده 34 نقطه محوری و 22 موضوع سیاستی در این مباحثات است. بیشترین موضوعات سیاستی در حوزه هایی دیده می شود که هم جنبه آموزشی و هم جنبه پژوهشی دارند. در حدود نیمی از موضوعات، تعارض میان رویکردهای مختلف بالاست. کمتر از 30 درصد موضوعات مربوط به مسائل ساختاری و برهم زننده قواعد فعلی بازی است که تصمیم گیری در مورد آن ها باید با اجماع کنشگران و تامین امکانات لازم صورت گیرد. ایجاد تغییر در حدود 70 درصد این موضوعات نیز دارای اثرات زنجیره ای است که تغییر در آن ها می تواند سایر موضوعات سیاستی را تحت تاثیر قرار دهد.
    کلیدواژگان: حوزه دانشی سیاست گذاری و مدیریت فناوری، سیاست های توسعه حوزه دانشی، تحلیل مشارکتی سیاست، ساختاربندی مساله
  • مریم پاک نیت، رضا انصاری*، آرش شاهین صفحات 56-83
    ه‍دف از ای‍ن پ‍ژوه‍ش، ب‍ررس‍ی تاثیر توانمندی های نوآوری فناورانه ب‍ر تجاری سازی فناوری و ع‍م‍ل‍ک‍رد ش‍رک‍ت ه‍ای دان‍ش ب‍ن‍ی‍ان و در م‍رح‍ل‍ه ب‍ع‍د، ب‍ررس‍ی تاثیر ع‍ام‍ل ت‍ق‍وی‍ت ک‍ن‍ن‍ده و ت‍ع‍دی‍ل گ‍ر ن‍اپ‍ای‍داری ه‍ای م‍ح‍ی‍طی است. ج‍ام‍ع‍ه آم‍اری ای‍ن پ‍ژوه‍ش شامل 88 نفر از مدیران ش‍رک‍ت های دان‍ش ب‍ن‍ی‍ان م‍س‍ت‍ق‍ر در ش‍ه‍رک ع‍ل‍م‍ی و ت‍ح‍ق‍ی‍ق‍ات‍ی اص‍ف‍ه‍ان می باشد. داده های ای‍ن پژوهش، ب‍ه وس‍ی‍ل‍ه پ‍رس‍ش‍ن‍ام‍ه ج‍م‍ع آوری ش‍ده اند. ن‍ت‍ای‍ج ای‍ن پ‍ژوه‍ش ت‍وص‍ی‍ف‍ی -ه‍م‍ب‍س‍ت‍گ‍ی و ک‍م‍ی است ک‍ه ب‍ه ص‍ورت م‍دل س‍ازی م‍ع‍ادلات س‍ازی و ب‍ه روش ح‍داق‍ل م‍رب‍ع‍ات ج‍زئ‍ی (ب‍ه وس‍ی‍ل‍ه ن‍رم اف‍زار smart PLS و SPSS ) اس‍ت‍خ‍راج ش‍ده اس‍ت. یافته ها ن‍ش‍ان م‍ی د هن‍د ک‍ه تاثیر پنج توانمندی یادگیری، تحقیق و توسعه، برنامه ریزی راهبردی، سازمانی و تولید ب‍ر تجاری سازی در ای‍ن ش‍رک‍ت ه‍ا ق‍اب‍ل ت‍ای‍ی‍د اس‍ت ، در ح‍ال‍ی که ای‍ن ش‍رای‍ط ب‍رای توانمندی بازاریابی و تخصیص منابع وج‍ود ن‍دارد. ه‍م‍چ‍ن‍ی‍ن ن‍ت‍ای‍ج ب‍ر تاثیر م‍ث‍ب‍ت و ق‍اب‍ل م‍لاح‍ظه تجاری سازی فناوری ب‍ر عملکرد شرکت اش‍اره دارد. از میان عوامل تاثیرگذار ناپایداری های محیطی، تاثیر دو متغیر ت‍ع‍دی‍ل گ‍ری ن‍اپ‍ای‍داری بازار در م‍س‍ی‍ر ب‍ی‍ن تجاری سازی فناوری و ع‍م‍ل‍ک‍رد شرکت ت‍ای‍ی‍د ن‍م‍ی ش‍وند، اما تاثیر تعدیل گری ناپایداری فناوری مورد پذیرش است.
    کلیدواژگان: توانمندی نوآوری فناورانه، تجاری سازی فناوری، ع~م~ل~ک~رد شرکت، شرکت های دانش بنیان، ن~اپ~ای~داری ه~ای م~ح~ی~طی
  • علیرضا حسن زاده، حمیدرضا اسماعیلی*، سید سپهر قاضی نوری، علی اصغر انواری رستمی صفحات 84-110
    در سال های اخیر شرکت های با فناوری سطح بالا و محصولاتشان، نقش های بیشتر و مهمتری در توسعه اقتصاد کشورهای مختلف داشته اند و به همین دلیل صنایع با فناوری سطح بالا از جایگاه ویژه ای برخوردار شده است. تحقیق حاضر در چارچوب نهادگرایی، به بررسی تاثیر عوامل و مولفه های نهادهای غیر رسمی (فرهنگ) سرمایه گذاری بر توان تامین مالی این صنایع و افزایش سرمایه گذاری (از عوامل اصلی) در روند توسعه صنایع با فناوری سطح بالای کشور و ارتقاء تولید ناخالص داخلی کشور پرداخته است.
    برای استخراج و سنجش عوامل نهادی موثر بر تصمیمات سرمایه گذاری در صنایع با فناوری سطح بالا با بهره گیری از روش ترکیبی پس از مطالعه ادبیات و اسناد و انجام مصاحبه با خبرگان مقوله بندی عوامل 22گانه فرهنگی در سه مقوله ارزش ها و نگرش ها، فضا و امکانات، و رفتارها از طریق ابزار پرسشنامه انجام شد. مدل معادلات ساختاری یا تحلیل چند متغیری با متغیرهای مکنون برای آزمون فرضیه ‏های تحقیق استفاده شد. این تحلیل ها با استفاده از نرم افزار PLS انجام شد. مشخص شد رابطه بین تامین مالی یا سرمایه گذاری در این صنایع و مقوله های سه گانه فرهنگی، و همچنین رابطه بین گویه ها و مقوله های سه گانه موثر بر سرمایه گذاری معنی دار است. در نتیجه بدون توجه و سیاست گذاری برای رفع (یا تقویت) عوامل نهادی شناسایی شده 22گانه برای تامین مالی توسعه صنایع مذکور، منابع سرمایه ای کارآمد تامین نخواهد شد.
    کلیدواژگان: توسعه تامین مالی و سرمایه گذاری، صنایع با فناوری سطح بالا، نهاد غیررسمی، فرهنگ سرمایه گذاری
  • محمدرضا کریمی صدر* صفحات 111-143
    انتخاب سبد حوزه های کسب و کاری برای صندوق های سرمایه گذاری خطرپذیر بسیار ضروری است، زیرا این مجموعه ها برای وصول به موفقیت، باید در حوزه های کسب و کاری شرکت های تحت پوشش خود، خبره بوده و شبکه گسترده ای از سرمایه گذاران، مشاوران، مربیان و کانال های فروش در اختیار داشته باشند. یک نهاد سرمایه گذاری خطرپذیر نمی تواند این قابلیت را در تمامی حوزه ها کسب کند، از این رو باید تعدادی از این قابلیت ها را انتخاب و تنها بر آنها تمرکز نماید. انتخاب حوزه های هدف برای این مجموعه ها بر مبنای دو مولفه جذابیت و توانمندی خواهد بود. مولفه توانمندی برای هر صندوق منحصر به فرد و جذابیت برای مجموعه هایی که مانند صندوق های فعال در یک کشور در یک محیط کسب و کاری واقع شده اند، یکسان خواهد بود.
    در پژوهش حاضر، حوزه های هدف یک صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر داخلی، با استفاده از مدلی مبتنی بر جذابیت حوزه کسب و کاری و توانمندی صندوق مورد مطالعه رتبه بندی و سهم هر یک از سرمایه کل مشخص شد. با توجه به تاثیرگذاری عوامل مختلف در تعیین اولویت حوزه ها و وابستگی این عوامل به یکدیگر، از تکنیک تصمیم گیری چندمعیاره Dematel-ANP استفاده شد. هم چنین اطلاعات ورودی این روش از طریق پیمایش میدانی و مصاحبه با خبرگان سرمایه گذاری خطرپذیر و هر کدام از حوزه های کسب و کار جمع آوری گردید. در این راستا، چهار پرسش نامه شامل مقایسه های زوجی و نمره گذاری با استفاده از طیف لیکرت طراحی شدند. در نهایت با تشکیل سوپرماتریس تصمیم گیری و تجزیه و تحلیل اطلاعات، بنا بر درخواست صندوق مورد مطالعه مبنی بر انتخاب تنها چهار حوزه کشاورزی، بازاریابی، آموزش و سرگرمی، هر یک از این حوزه ها با سهم از سرمایه 25 درصد به عنوان حوزه های هدف تعیین شدند. گردشگری، عمران، فناوری اطلاعات و بسته بندی نیز به عنوان حوزه های قابل جایگزین به صندوق مورد مطالعه پیشنهاد شدند.
    کلیدواژگان: صندوق سرمایه گذاری خطرپذیر، تکنیک Dematel-ANP، معیارهای جذابیت، معیارهای توانمندی، انتخاب سبد حوزه های کسب و کار
  • علی خان آقا *، علی مبینی دهکردی، محمدرضا زالی، سید رضاحجازی صفحات 144-165
    این پژوهش با برقراری پیوند میان دو شاخه از کارآفرینی دانش بنیان (کارآفرینی شرکتی و کارآفرینی دانشگاهی)، از سازه گرایش کارآفرینانه متعلق به ادبیات کارآفرینی شرکتی، برای شناسایی وضعیت راهبردی مساعد کارآفرینی و آثار آن در پژوهشگاه های دولتی صنعت انرژی ایران بهره می گیرد. با توجه به وابستگی ابعاد تشکیل دهنده گرایش کارآفرینانه به زمینه سازمانی، با استفاده از روش تحقیق آمیخته ترتیبی اکتشافی، ابتدا مقیاس جدیدی برای سنجش گرایش کارآفرینانه در زمینه سازمانی جدید ایجاد شده و سپس تاثیر آن بر عملکرد مالی 15 پژوهشکده وابسته به این پژوهشگاه ها با رویکردی اقتضایی (تحت تاثیر عوامل محیطی و عوامل درون سازمانی) مورد بررسی قرار گرفته است. نتایج نشان می دهند که گرایش کارآفرینانه پژوهشکده ها با عملکرد مالی آنها رابطه مثبت و قابل توجهی دارد که توسط عوامل محیطی تعدیل می شود، بطوری که بیشترین تاثیر گرایش کارآفرینانه بر عملکرد مالی در شرایط نامساعد محیطی بروز می کند. این پژوهش ضمن توسعه کاربرد سازه شناخته شده گرایش کارآفرینانه به یک حوزه سازمانی جدید، اشاره های سیاستی قابل توجهی برای تقویت گرایش پژوهشگاه های دولتی به مشارکت در کارآفرینی دانشگاهی و دانش بنیان در بر دارد.
    کلیدواژگان: کارآفرینی دانش بنیان، کارآفرینی دانشگاهی، گرایش کارآفرینانه، زمینه سازمانی، پژوهشگاه های دولتی، ایجاد مقیاس
|
  • Mostafa Safdari Ranjbar *, Hossein Rahmanseresht, Manouchehr Manteghi, Seyed Soroush Ghazi Noori Pages 1-26
    During last decades a large amount of efforts have been done by emerging economies and developing countries in order to technological catch-up and acquiring essential knowledge and capabilities for manufacturing and development of complex products and systems. As an example, Iran has been doing a lot of efforts in order to acquire essential knowledge, skills and capabilities for manufacturing and developing gas turbines and it achieved pleasant and remarkable results. So, this paper through applying qualitative approach and case study strategy has investigated the successful experience of acquiring knowledge, technological and managerial capabilities of manufacturing industrial gas turbines by Oil Turbo Compressor Company (OTC) during IGT25 project and has identified drivers and factors effective on this successful experience. The evidence illustrate that government policies, supports and initiatives; networking, interaction and cooperating within key players and stakeholders; existence of significant local market and demand; strategy and mode of technology acquisition; organizational and managerial capabilities and contextual and enviornmental factors have played key role in acquiring knowledge and technologies of manufacturing gas turbines by Oil Turbo Compressor Company.
    Keywords: Technological Capabilities, Complex Product Systems (CoPS), Latecomer Firms, Oil Turbo Compressor Company, Drivers, IGT25 Gas Turbine
  • Seyed Mohammad Hosein Shojaei *, Seyed Reza Salami, Seyed Habibolah Tabatabaeian, Jahanyar Bamdadsoofi Pages 27-58
    Within about one decade, the growth of technology policy and management academic discipline (TPMAD) in Iran has been faced by some challenges. There is some evidence of heterogeneity within and between some elements of the discipline and there is no vision for development of it. Pursuing interpretative participatory policy analysis perspective, this study aims to explore and structure the problems and solutions of TPMAD development in Iran from the stakeholders’ view. We do this by content analysis and mapping their arguments. The results show 34 core points and 22 policy issues in the arguments, most of them have both educational and research aspects. In half of the issues there is high level of conflict between different views. Less than 30 percent of issues are structural and game changer. Decisions about these issues should be made based on actors’ consensus and supplying adequate facilities. Changes in 70 percent of the issues have chain impacts on the others.
    Keywords: Technology Policy, Management Discipline, Discipline Development Policies, Participatory policy Analysis, Problem Structuring
  • Maryam Pakniyat, Reza Ansari *, Arash Shahin Pages 56-83
    The purpose of this study is to evaluate the impact of technological innovation capabilities on technology commercialization and knowledge-based companie's performance and then examining the effect of environmental Turbulence moderator.The study population is Contains of 88 managers and experts in knowledge-based companies in Isfahan Science and Technology Park.The data have been collected by questionnaire. This study is descriptive _ correlation and quantitativeº whitch it's results is extracted in the shape of Structural Equation Modeling and partial least squares method by smart PLS and SPSS software ,that shows the impact of five capabilities: learning, research and development, strategic planning, organizational and production on commercialization in these companiesºwhitch is confirmed. Whereas this conditions for marketing and resource allocation capabilities do not exist. The results point to a positive and significant impact of technology commercialization on firm performance. Moderated the effect of market Turbulence on the route between technology commercialization and company performance can not be confirmed. However, the impact of technology Turbulence moderator is accepted.
    Keywords: Technological innovation capability, Technology commercialization, Company performance, knowledge-based companies, environmental Turbulence
  • Alireza Hasanzadeh, Hanmidreza Esmaely Givi *, Seyed Sepehr Ghazi Noori, Aliaghar Anvary Rostami Pages 84-110
    This study institutional framework, focusing on the impact of informal institutions on the financing these industries and increase investment culture (main factors) in the development of high-tech industries and upgrade the country's gross domestic product interior country.
    space and facilities, and the treatment was conducted through a questionnaire. Structural equation modeling or multivariate analysis with latent variables were used to test the hypotheses. The analysis was performed using PLS software. The relationship between finance or invest in these industries and categories of cultural trilogy, as well as the relationship between the items and issues affecting triple investment is significant. As a result, regardless of the policy to meet (or strengthen) institutional factors identified 22 districts to finance the development of those industries, capital resources will be adequate supply.
    Keywords: Finance development, High technology industry, informal institutional, investment culture
  • Mohammad Reza Karimisadr * Pages 111-143
    The business sector portfolio selection is essential for venture capital funds. Because one venture capital fund for achieve to the success must be expert in sector of his portfolio companies and haves network of investors, consultants, mentors and market channels. It is obvious one venture capital cannot achieve this competency in all business sectors. Therefor it must select a few sectors and focus only on them. Target business sector selection for this Institution will be based on attractiveness and capability that capability for any venture capital funds has been exclusive and attractiveness for venture capital funds that located in one country will be the same.
    Therefore in this research for an internal venture capital by using a model based on business sector attractiveness and fund of study capability, business sectors were ranked and the share capital of them were determined. Due to the influence of various factors in determining the business sectors priority and dependence of them, The Dematel-ANP multi-criteria decision technique were used. Also the input information of this method through field survey and interview by venture capital and business sectors experts gathered. In this way four questionnaire desined that were couple compares and likert.
    Finally by decision making super matrix formation and information analyze base of venture capital fund requisition according to four business sector selection, agriculture, marketing, education and entertainment, each with about 25% share of capital as target sectors were defined. Tourism, construction, IT and packing as well as sectors of alternative proposed for fund.
    Keywords: Venture capital fund, Dematel-ANP method, attractiveness criterions, capability criterions, business sectors portfolio selection
  • Ali Khanagha *, Ali Mobini Dehkordi, Mohammadreza Zali, S. Reza Hejazi Pages 144-165
    This paper links two branches of Knowledge-based entrepreneurship (Academic & Corporate entrepreneurship) by employing the widely-used construct of Entrepreneurial Orientation (EO) from corporate entrepreneurship literature, to indentify the favorable strategic posture for entrepreneurial activities within Public Research & Technology Institutions (RTIs) in Energy Sector of Iran, and to investigate its effect of their performance indices. Due to context-dependent nature of EO construct, an exploratory sequential research design was utilized to first develop a new EO measurement scale in public RTIs and then, investigate its effect on performance indices of 15 research centers within these RTIs from universalistic and contingency perspectives (moderating effect of environmental and internal factors). The results indicated that the Entrepreneurial Orientation of research centers has a positive and substantial effect on their financial performance which is being moderated by environmental factors in a way that EO has the strongest relationship with financial performance under unfavorable environmental conditions.
    Keywords: Knowledge-based entrepreneurship, academic entrepreneurship, entrepreneurial orientation, Public RTIs, organizational context, Scale development